Klanten steeds agressiever


Beledigingen, bedreigingen en zo nu en dan een rake klap. Steeds meer klanten die ontevreden zijn met een product of dienst vergeten al hun manieren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hochschule Darmstadt in Duitsland. Zij meten de agressiviteit van klanten tegen mensen in winkels en kantoren en zien een geweldige toename in de laatste jaren.

Volgens de Duitsers heeft de crisis veel te maken met de losse handjes die klanten steeds vaker hebben. Zo is vooral in de financiƫle dienstverlening een sterke toename van het aantal geweldsdelicten te zien. In 2004 had nog maar 2 procent van de bankiers te maken met agressieve klanten, nu is dat tot boven de 18 procent gestegen. Dat zou samenhangen met de slechte prestaties op de beurs en de daarmee samenhangende polissen.

Agressie lijkt in alle beroepen toe te nemen. In Nederland is een toename van geweld te zien tegen vuilnismannen. Die kunnen door steeds strengere milieuregels verkeerd gesorteerde vuilniszakken niet meer meenemen. Mensen vinden dat een reden om dan maar klappen uit te delen.

Follow Faqtman on Twitter