Kippen doen aan intriges


kippen

Kippen maken over het algemeen niet de indruk bijzonder slim te zijn. Maar de dieren hebben wel degelijk een grote intelligentie, vergelijkbaar met de cognitief meest ontwikkelde andere vogels, als kraaien. Sterker nog, kippen kennen ingewikkelde sociale verhoudingen en kunnen zelfs aan intriges en andere duistere plannen doen.

Tot die opmerkelijke conclusies komen wetenschappers die werken binnen het Someone Project, een samenwerkingsverband van verschillende Amerikaanse universiteiten om dierenintelligentie vast te stellen. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vakblad Animal Cognition.

In dat blad noemen de onderzoekers kippen in staat tot ‘gesofisticeerd gedrag’, waarbij ze ‘onderscheid maken tussen individuele kippen’. Ook vertonen ze soms ‘Machiavelli-achtig gedrag, dat doet denken aan mensen’. Zo’n soort manipulatie is bijvoorbeeld een haan die een geluid maakt dat aangeeft dat ergens eten te vinden is. De bedoeling is dat daar een vrouwtje op afkomt, zodat hij haar kan pakken. De kippen weten dat na verloop van tijd en laten die haan dan links liggen.

Het vermogen van kippen om logisch te redeneren zou zelfs vergelijkbaar zijn met een menselijk kind van zeven jaar oud. Zo begrijpen kippen exact welke positie ze hebben in de pikorde en kunnen ze strategieën ontwikkelen om aan het beste voedsel te komen. Voor dergelijke vaardigheden is een ontwikkeld denkvermogen nodig.

Dit is de eerste grote studie naar de intelligentie van kippen. Volgens de auteurs gaan vrijwel alle andere academische publicaties over de kip als bron van proteïnen in de vorm van vlees en eieren. ‘Kippen worden gezien als koopwaar’, schrijven ze, ‘die de meest basale eigenschappen missen die we wel herkennen in andere intelligente dieren. We zien ze als bijzonder dom.’

Met deze studie moet dat veranderen. Wie een filetje koopt bij de supermarkt, heeft een gevederde Machiavelli op het bord liggen.