Kip van het jaar nul


kippen

Het heet een veelzijdig stukje vlees te zijn, kip. Toch is het een relatieve nieuwkomer op onze tafel. Kippen zijn eigenlijk exoten, hun voorouders kwamen uit Azië. Via het Midden-Oosten hebben ze Europa veroverd, zeggen Israëlische wetenschappers van de universiteit in Haifa.

Zij zijn het fenomeen kip gaan bestuderen na de vondst van 2300 kippenbotten in de oude handelsplaats Maresha, tegenwoordig in Israël. De botten dateren waarschijnlijk uit de vierde eeuw voor Christus. Een studie van andere archeologische vindplaatsen in het Midden-Oosten en Turkije leert dat ook daar het aantal kippenbotten tussen 350 voor Christus en het begin van de jaartelling snel stijgt.

In Azië worden kippenbotten gevonden die 8000 jaar oud zijn, daar ontdekten mensen kip dus veel eerder. Ook worden in Europa sporadisch oude botjes gevonden, maar hun zeldzaamheid duidt er op dat kippen waarschijnlijk niet voor de consumptie werden gehouden, maar voor de sier of als vechthanen. Ook in Europa neemt het aantal kippenbotten snel toe rond het jaar nul.

De conclusie is dan ook, dat de kip via het Midden-Oosten tot ons is gekomen. Het gevogelte verdringt na een paar eeuwen zelfs het varken als belangrijkste bron van vlees. Niet zo gek, kippen zijn handig mee te nemen en ze leggen nog eieren ook. Zeker voor nomadische volkeren zijn dat grote voordelen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Pnas.