‘Kip uit de hel’ gevonden


De Hell Creek formatie in Montana, North en South Dacota (VS) zijn voor paleontologen het beloofde land. Deze sedimentlaag ontstond in het late Krijt (66-100 miljoen jaar geleden), doordat zand neerdaalde in water. Dieren die stierven, werden daardoor bijna perfecte fossielen. Wetenschappers trekken er vooral T-rexen en vliegende dinosauriërs uit de rotsen.

Een van de teams dat aan het werk is in de formatie werkt voor het Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh. Zij hebben recent een totaal nieuwe soort ontdekt in de bodem. Ze vonden liefst drie exemplaren van wat de Anzu wyilei is gaan heten. Het is een zeer vreemd beest.

Anzu is een merkwaardige verzameling probeerseltjes van de natuur. Op zijn kop heeft hij een soort helmpje dat nu nog wordt waargenomen bij loopvogels in de Stille Oceaan. Zijn nek lijkt op die van een struisvogel; zijn staart houdt het midden tussen een vogel en een rat. Maar het meest bijzonder zijn de vleugels, die tegelijkertijd lijken op armen. Ze zijn waarschijnlijk gevederd, maar ook voorzien van sterke klauwen.

Paleontologen noemen de nieuw gevonden soort voor de grap inmiddels ’the chicken from hell’, oftewel een hellekip. Met een lengte van 3 meter en een hoogte van 1,5 is het dier indrukwekkend. Zoals de ontdekkers in Plos ONE schrijven, is het dier verwant aan de Gigantoraptor, een vogelachtige die in Mongolië is gevonden. Dat dier wordt gezien als een van de voorlopers van de moderne vogels. En kippen.