Kip en ei


Wat was er eerder, de kip of het ei? De kip! Tenminste, dat beweren Britse geleerden die de kwestie tot de bodem uitzochten.

Heel eenvoudig komt het hier op neer: om een ei te maken, heb je kalk en eiwitten nodig. Die vind je in de eileiders van kippen. Ergo, zonder een kip geen ei. Mensen die moeite hebben met de logica van deze redenering (waar komt die kip immers vandaan) kunnen gaan klagen bij de universiteiten van Sheffield en Warwick (beide GB), waar ze dit raadsel met een supercomputer hebben opgelost.

Breek de dag, tik een eitje.
Breek de dag, tik een eitje.

Met die computer hebben ze ovocledidin-17 onderzocht, een eiwit dat helpt bij het opbouwen van het ei. Kippen hebben dat van nature in zich om te helpen bij het verwekken van nageslacht.

‘Het eiwit was al eerder bekend en de link met de vorming van een ei was ook gelegd, maar door het nader te bestuderen hebben we kunnen zien hoe het eiwit het proces beheerst. Het is erg interessant om te zien dat verschillende vogelsoorten een variatie van het eiwit lijken te hebben dat hetzelfde werkt’, zei de onderzoeksleider in de Britse krant Daily Mail.