Kip doet aan anticonceptie


Kippen kunnen zelf bepalen van welke haan ze kuikentjes krijgen, zelfs als ze met veel verschillende hanen paren.

Kippen doen aan anticonceptie, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford (Groot-Brittannië). Ze kunnen het sperma van een haan met wie ze wel paren maar van wie ze geen kuikentjes willen, na de daad gewoon uitwerpen.

Wel seks, geen kuikentjes. Foto: Samuel M. Livingstone (Flickr)

Dat kippen sperma kunnen uitwerpen was al bekend, maar tot nu toe werd gedacht dat ze dat willekeurig deden. Niets blijkt minder waar, zeggen de wetenschappers. Ze onderzochten wanneer en hoeveel sperma kippen weigerden. Ze onderzochten ook hoe de hanen met wie de kippen seks hadden binnen de groep lagen.

Wat bleek? Sperma van de mannetjes met een hoge status werd minder vaak uitgeworpen dan het zaad van ondergeschikte mannetjes. En áls er sperma werd uitgeworpen, dan gebeurde dat krachtiger na paren met een ‘onbelangrijke’ haan.

Kippen kunnen dus een losbandig leven leiden, zonder ‘ongewenst zwanger’ te worden. Dat klinkt alleen spannender dan het is. Bij veel diersoorten kan het vrouwtje tot op zekere hoogte bepalen met welk mannetje ze paart. Ze kijkt dan bijvoorbeeld naar het sterkste of het mooiste dier. Dat heeft de grootste kans om gezonde kinderen te verwekken. Voor kippen is zo’n selectie lastig. Ze worden vaak verkracht door de hanen in de groep. De enige manier waarop ze nog enige invloed kunnen uitoefenen op het nageslacht dat ze voortbrengen is het uitwerpen van ongewenst sperma.

Follow Faqtman on Twitter