Kinderwens? Vermijd ontbijtspek


Mannen die tevergeefs trachten hun vrouw zwanger te maken, zouden eens naar hun voedingsgewoontes moeten kijken. Vooral de consumptie van bewerkte vleessoorten als ontbijtspek, bacon, worst en cornedbeef heeft een negatieve uitwerking op de kwaliteit van het sperma, met name als een man al zwakke zwemmertjes heeft.

Tijdens een studie van de Harvard School of Public Health leverden 154 mannen geregeld een bekertje zaad in. Mannen die weinig bewerkt vlees aten, hadden 7,2 procent normaal gevormde spermacellen, mannen die geen eitje nemen zonder twee stukken bacon in de pan, vertoonden maar 5,5 procent normale cellen.

De studie is beperkt in omvang en concentreerde zich op mannen die van zichzelf al een gering aantal normale spermacellen hadden. Een grotere studie met controlegroep is nodig om de bevindingen te bevestigen, maar de uitkomsten van dit experiment tonen wel aan dat gerookte en of anderszins bewerkte vleeswaren wellicht geen goed idee is als het niet lukt om een kind te krijgen.

De studie is gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de International Federation of Fertility Societies.