Kindertrauma blijft zichtbaar


Vader alcoholist, moeder in de gevangenis: kinderen die een trauma meemaken, merken de gevolgen vaak als volwassene. Jeugdtrauma’s veroorzaken ziektes, aandoeningen en verergeren de sociale omstandigheden in het latere leven, toont een studie onder meer dan 7.000 mannen en vrouwen aan.

Een team van het Franse Nationale Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek (INSERM) heeft de relatie tussen slechte ervaringen uit de kindertijd en de zogenaamde allostatische belasting bekeken. Dat is de ‘prijs’ die een mens moet betalen zodra het bedreigingen tegen het eigen organisme niet meer kan neutraliseren.

Het blijkt dat vooral kinderen die twee traumatische ervaringen hebben, als volwassene daarvan de littekens dragen. Het zijn mensen met over het algemeen weinig opleiding, een slechte baan en een laag inkomen. Vrouwen hebben bovendien vaak overgewicht en ze roken, ontdekten de Fransen.

Een hoge allostatische belasting was vooral te zien bij kinderen van wie één van de ouders gevangenisstraf had gehad, waar onder de ouders een geestesziekte heerste of als er sprake was geweest van verwaarlozing. Ook scheidingen verhoogden de kans op problemen later in het leven iets.

De studie wordt gepubliceerd in de wetenschappelijke database Pnas.