Kindertijd staat op je gezicht


Hoe iemands jeugd was, kun je later terugzien op zijn of haar gezicht. Hoe gelukkiger, hoe symmetrischer.

Er was nooit geld voor groente of fruit. Vader dronk en rookte de hele dag. Moeder probeerde de eindjes aan elkaar te knopen, maar stierf jong.

Wie een dergelijke kindertijd achter de rug heeft, krijgt als volwassene een gezicht dat weinig symmetrie vertoont. Dat ontdekten psychologen van de universiteit van Edinburgh (GB). Ze onderzochten tachtigers die voor een ander onderzoek nauwlettend waren gevolgd in hun jeugd. Hoe gelukkiger de jeugd, des te gelijkmatiger het gezicht.

Acteur Ron Perlman heeft van zijn asymmetrische gezicht een loopbaan gemaakt. Foto: Gage Skidmore.

Symmetrie is een van de factoren die bepaalt of we iemand mooi vinden of niet. Een ongelukkige jeugd betekent dus dat je later minder aantrekkelijk wordt gevonden. Of je als volwassene zelf veel geld verdient, maakt niet uit. Je jeugd staat dan letterlijk al op je gezicht geschreven, ontdekten de Schotten.

De onderzoekers keken naar vijftien verschillende delen van het menselijk gezicht, waaronder de plaats van de neus, mond en oren. Daaruit bleek dat een moeilijke jeugd onderdelen van het gezicht vaak nét verkeerd plaatst. Bij mannen was dat effect duidelijker waar te nemen dan bij vrouwen.

Er zijn meer factoren die bepalen of je gezicht symmetrisch wordt of niet, waaronder aanleg. Iemand die een asymmetrisch gezicht heeft, hoeft dus niet noodzakelijkerwijs een moeilijke jeugd te hebben gehad, onderstrepen de onderzoekers. Maar mensen met een moeilijke jeugd hebben wel vaak een asymmetrisch gezicht.

Het onderzoek staat in het nieuwe nummer van het vakblad Economics and Human Biology.

Follow Faqtman on Twitter