Kinderrijke gezinnen krijgen minder kanker


kinderrijke familie

Leden van grote gezinnen lopen een lager risico op kanker. Dit hebben wetenschappers van de Universiteit van Zürich (UZH) tijdens een wereldwijde studie ontdekt. Verrassend genoeg beschermt een kinderrijke familie mannen zelfs beter dan vrouwen. De correlatie werd gevonden na evaluatie van bevolkingsgegevens uit 178 landen.

Hoe kleiner de omvang van een gezin, hoe groter de frequentie van verschillende kankers. Dit effect is onafhankelijk van inkomen, mate van verstedelijking en leeftijd. Voor wie een klein gezin heeft: niet getreurd, het hoeft niet om bloedverwanten te gaan. De beschermende effecten treden op bij elk groot huishouden, inclusief dagelijks bezoekende huisvrienden, inwonende neven en nichten en zelfs personeel. Ook deze mensen bieden het beschermende effect, melden de UZH-onderzoekers.

Eerder was bekend dat kankers zoals borst- of eierstokkanker afhankelijk zijn van het aantal zwangerschappen: hoe groter het aantal zwangerschappen, hoe lager het risico op het ontwikkelen van deze kankers.

Verrassend genoeg heeft het huidige onderzoek aangetoond dat mannen nog beter worden beschermd door kinderrijke families dan vrouwen. Het gezinsleven creëert dus, hoewel stressvol in sommige opzichten, een speciale emotionele omgeving die een positief effect kan hebben op de algehele weerstand tegen ziekte en kanker. Hoe dat precies werkt? Dat willen de wetenschappers nu verder uitzoeken.