Kinder-mummie komt tot leven


kindermummie

Met een combinatie van 3D-scan en computertomografie hebben onderzoekers een Egyptische kinder-mummie tot leven gewekt. Hun 3D-model toont een absurd aantal details van het interieur van de sarcofaag waarin het meisje ligt. Het kind, dat 2000 jaar geleden leefde, heette Sherit en het is alsof ze nooit weg is geweest.

Dat we Sherit zo goed leren kennen, komt door een nieuwe technologie, de Artec Eva object scanner. Die kan met zeer weinig licht een complete 3D scan maken. Maar daarmee kun je nog niet in een sarcofaag kijken. Daarom combineerden onderzoekers van het Rosicrucian Egyptian Museum in het Amerikaanse San José de data van deze scan met data van een tomografisch onderzoek dat ze eerder deden.

het resultaat is verbluffend, het is alsof de deksel van de sarcofaag doorzichtig is geworden en we Sherit kunnen zien liggen. Ze heeft oorbellen in en tussen haar bandages zit een amulet. Bovenop het lichaam is een Romeinse ketting gelegd, wat een teken is dat ze uit een vermogende en belangrijke familie komt. Ze is gestorven toen ze tussen de 4,5 en 6 jaar oud was. Dat alles weten we nu zonder dat de kist is geopend en haar bindsels zijn weggehaald.

De data gaat het museum gebruiken om via schermen het verhaal van Sherit te vertellen. Daarbij zullen ze beelden in kleur kunnen zien, wat dankzij de nieuwe scantechniek ook mogelijk is geworden. Alles zonder dat haar grafrust wordt verstoord.