Kindermishandeling 2000 jaar oud


Kinderen werden al aan het begin van onze jaartelling mishandeld. Die trieste conclusie is te trekken naar aanleiding van een opgraving in Egypte. In de Dakhleh wordt door een internationaal team van archeologen een oude begraafplaats afgegraven. Daarbij werden 158 graven van kinderen gevonden; eentje daarvan (foto) vertoonde vreemde kenmerken.

Het kind in dit 2000 jaar oude graf had verschillende botbreuken in de onderarmen en sleutelbenen. Er waren ook oude breuken zichtbaar in verschillende stadia van genezing. De breuken komen overeen met een kind dat bij de armen wordt gepakt om heel hard heen en weer te worden geschud. Ook waren er breuken zichtbaar op de ribben en ruggengraat, een teken dat het kind hard werd geslagen.

De archeologen denken dat het kind uiteindelijk ook door mishandeling is omgekomen, zo duidelijk waren de tekenen van heftige mishandeling. Graf 519 is het enige dat een kind met zulke schade bevat, mishandeling was dus niet wijdverspreid. de oude Egyptenaren aanbaden hun kinderen, is bekend uit andere bronnen.

Volgens de archeologen is het misschien de Romeinse invloed geweest. Romeinen vonden dat je kinderen moest harden voor het leven. Door ze vast te binden en te slaan, bereidde je ze voor het het moeilijke leven.

Het onderzoek naar het mishandelde kind staat in het nieuwe nummer van het vakblad International Journal of Paleopathology. De foto is van Sandra Wheeler, University of Central Florida.