Kinderloos paar roep verontwaardiging op

Baby's krijgen is de norm


kind

De tijd is voorbij dat meneer pastoor bij een kinderloos paar aan de deur kwam om te informeren wanneer de eerste baby kon worden verwacht. Toch hebben mensen nog steeds sterke idee├źn over koppels die besluiten helemaal geen kinderen te nemen. Sterker nog, de afwezigheid van nageslacht betekent dat het geregeld komt tot ‘morele verontwaardiging’ ten opzichte van het kinderloze stel.

Dat is de conclusie van een studie door de Amerikaanse Indiana University. Ze lieten tweehonderd proefpersonen levensbeschrijvingen van stellen lezen. Zogenaamd om te kijken of er een voorspelling te geven was over de toekomst van deze paren. In werkelijkheid was de bedoeling om de houding ten opzichte van kinderloosheid te meten. In het onderzoek waren vragen opgenomen om de verontwaardiging van de proefpersonen vast te stellen.

Die piekte bij het onderwerp kinderloosheid. Proefpersonen beoordeelden de kinderlozen als ‘minder bevredigd’. Ze voelden ook een zekere mate van woede, walging en afkeuring ten opzichte van de stellen zonder kinderen. Bovendien dachten de proefpersonen dat de stellen zonder kinderen psychisch minder gebalanceerd en gelukkig waren dan ouders. Dat laatste is trouwens aantoonbaar onzin, uit eerdere studies blijkt dat het geluksgevoel daalt bij het krijgen van kinderen doordat de bewegingsvrijheid van ouders afneemt.

Waar komt al deze opgekropte woede vandaan? Al in de jaren zeventig is onderzoek gedaan waar uit blijkt dat er sociale dwang door mensen wordt gevoeld om kinderen te krijgen. Het is de norm en daar heb je aan te voldoen. Volgens de wetenschappers achter dit onderzoek voelen mensen achterdocht als iemand zich onttrekt aan deze ‘verplichting’. Daarom voorspelden de proefpersonen ook een miserabel leven voor de kinderlozen, als ‘straf’ voor hun keuze.

De proefpersonen waren hoofdzakelijk jonge vrouwen, maar er deden ook mannen mee aan deze test. De vrouwen waren over het algemeen iets negatiever over een kinderloos paar dan de mannen. Ze dachten ook vaker dat de stellen zonder kinderen ongelukkiger zouden zijn, zo is te lezen in het onderzoeksverslag, gepubliceerd in het vakblad Sex Roles.