Kinderen waarschuwen helpt niet


children-403582_960_720

De meeste ouders hebben liever niet dat hun kind de hele dag tv kijkt. Maar een kind na een tijdje te laten stoppen om naar de tv, tablet of mobiel te kijken, kan best lastig zijn. Om er geen gevecht van te maken, geven ouders vaak een waarschuwing vooraf. Maar zo’n waarschuwing werkt juist averecht, hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt.

Er zijn tactieken die wel helpen om de transitie naar een andere activiteit soepeler te laten verlopen. Routine, stoppen op een natuurlijk moment, of simpelweg een batterij die leeg is, werken allemaal beter dan twee minuten van te voren waarschuwen dat tijd is om iets anders te gaan doen.

Kinderen tussen 1 en 5 jaar oud die twee minuten van tevoren een waarschuwing kregen van hun ouders, waren bozer als het scherm verdween dan kinderen die die waarschuwing niet kregen. Dat blijkt uit interviews met ouders, die ook een dagboek moesten bijhouden over het gebruik van schermen in hun huishouden. Ouders merkten ook dat de ‘autoplay’-functie, dus dat na de ene video meteen een andere begint, frustrerend werkt en voor meer heisa zorgt.

De onderzoekers, die zich bezighouden met de interactie tussen apparaten en gebruikers, waren erg verbaasd over het resultaat. Ze dachten dat de waarschuwing alleen komt als de ouders verwachten dat het kind moeilijk zal gaan doen, maar ook in andere situaties bleek de waarschuwing een negatief effect te hebben.

De interviews met 27 families over mediagebruik door kleuters en peuters gingen vooraf aan een twee weken durende dagboekstudie met 28 andere families. De ouders moesten noteren wat de kinderen keken, op wat voor apparaat, wat de ouders zelf in die tijd deden, waarom de kinderen moesten ophouden met kijken en hoe van streek of gedwee de kinderen reageerden.

De ouders rapporteerden dat de kinderen in 59 procent van de gevallen neutraal reageerden. In 19 procent van de gevallen kwam er een positieve reactie en in 22 procent een negatieve reactie.
De meest voorkomende reden om een apparaat weg te doen (39 procent), was dat het tijd was voor andere activiteiten, zoals dat het tijd is voor school of dat een vriendje aanbelt om te spelen.
De tweede meest voorkomende reden (25 procent) was dat het kind gewoon geen zin meer had.