Kinderen van vijf al anorexia


Steeds meer kinderen hongeren zich uit, stellen Britse onderzoekers vast.

De slanke, veel te dun geshopte modellen in modebladen bezorgen niet alleen volwassen vrouwen en pubermeisjes een minderwaardigheidscomplex, maar ook kinderen van vijf jaar.

Tot deze schrijnende conclusie kwam de National Health Service in Groot-Brittannië. Al eerder was aangetoond dat kleuters een slank lichaam associëren met schoonheid. Zo zouden de kleintjes iemand met maatje 34 mooier vinden dan iemand met maatje 36. Recente bevindingen doen naar nog een schepje bovenop. Zo is het aantal Britse patiëntentjes jonger dan negen jaar die een medische behandeling nodig had voor een eetstoornis het afgelopen jaar verdubbeld.

Ben ik al een kilo kwijt?

Volgens deskundigen verbonden aan de National Health Service wijst dit erop dat steeds meer kinderen geobsedeerd zijn door hun uiterlijk en gewicht. Ze willen ook zo ultraslank zijn als de modellen die ze zien op televisie of in tijdschriften, en dat lossen ze op door niet meer te eten.

Met name meisjes vergelijken zich vaak met hun vriendinnetjes, en gaan met elkaar de strijd aan om zo dun mogelijk te worden. Zo zou bijna de helft van de meisjes voor haar veertiende jaar al een dieet hebben gevolgd.

Volgens Susan Ringwood, directeur van een organisatie tegen eetstoornissen zijn sommige meisjes zo bang om rondingen te ontwikkelen dat ze zich gaan uithongeren nog voordat ze in de puberteit terecht komen. Ringwood: ‘Het huidige schoonheidsideaal is dat van een meisje en niet van een volwassen vrouw. Als reactie daarop proberen kinderen uit alle macht hun kinderlichaam te behouden, en ontwikkelen hierdoor steeds vaker een eetstoornis. Tragisch genoeg treft dit zelfs de jongste kinderen.’

Wat zouden ouders kunnen doen om het tij te keren?