Levensgevaarlijk: help kinderen tot 14 met oversteken


kind en verkeer

Tot ze veertien jaar oud zijn, hebben kinderen grote moeite om in te schatten hoe hard auto’s rijden. Dus lopen ze bij het oversteken van de weg grote kans op een aanrijding. Dat heeft de University of Iowa (VS) ontdekt met hulp van een verkeerssimulator. Daarin lieten ze kinderen oversteken in druk verkeer, zonder hulp van een volwassene. Tot de middelbare school-leeftijd gaat dat opmerkelijk vaak mis.

De opdracht aan de kinderen was eenvoudig: steek veilig een virtuele weg over waar auto’s met veertig kilometer per uur aan komen rijden. De simulatie was zo echt, dat de kinderen zelfs bang waren voor het verkeer. Desondanks ging het vaak mis. Kinderen van zes werden in acht procent van de pogingen aangereden. Zelfs bij de twaalfjarigen eindigde twee procent van de pogingen in een aanrijding.

Pas met veertien konden kinderen in alle gevallen veilig naar de overkant gaan. Volwassenen, gebruikt als controlegroep, maakten ook geen brokken.

De jonge kinderen hadden twee problemen, bleek uit een analyse van de beelden. Ze hadden moeite om in te schatten hoe groot het gat tussen twee auto’s was en of ze daartussen veilig konden oversteken. Vooral de snelheid van de auto’s vonden ze moeilijk om te bepalen. Probleem twee is de timing. Zelfs als kinderen terecht een mogelijkheid zagen om over te steken, gingen ze vaak te laat. Waarschijnlijk omdat ze twijfelen.

Ouders moeten niet te positief denken over de vaardigheden van hun kinderen als het over verkeer gaat, zeggen de onderzoekers. Eigenlijk zou er tot het veertiende levensjaar altijd een volwassene bij moeten zijn als kinderen een drukke weg oversteken.