Kinderen steeds dikker


Zwaarlijvigheid onder kinderen is een wereldwijd probleem aan het worden. Dikke kinderen wonen naast hongerende leeftijdgenoten. Dat staat in een studie van de World Obesity Federation die is verschenen in het medische vakblad The Lancet. Volgens de studie is het probleem vooral in snel ontwikkelende landen als Brazilië en India nijpend.

De Verenigde Staten zijn in dit opzicht trendsetter. Daar zijn kinderen tussen 1970 en nu gemiddeld 5 kilo dikker geworden. Dagelijks krijgen ze 200 kilocalorieën meer binnen dan hun leeftijdgenoten 45 jaar geleden. Tegelijk krijgen ze minder beweging.

De rest van de wereld is Amerika snel aan het inhalen. Vaak combineren landen ondervoeding van sommige bevolkingsgroepen met vetzucht in andere. In Brazilië lag het aantal te zware kinderen in 1970 rond de 7 procent. Nu is een kwart van de minderjarigen daar te dik. Wereldwijd is de oorzaak hetzelfde: de consumptie van gesuikerde dranken, gecombineerd met verwerkt – dus vet – vlees. Zeg maar een Happy Meal.

Niet al het nieuws is slecht. Een tweede onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Global Health, toont aan dat kinderen ook steeds meer groente en fruit eten. Alleen doen we dat verstandige gedrag teniet door er een frisdrank bij te schenken en er een dikke worst naast te serveren.