Kinderen onthouden alles


Hoewel volwassenen het misschien soms anders willen, kinderen onthouden alles. Onderzoekers concluderen dat ze met volwassenen meepraten maar hun herinneringen niet verdringen

2961565820_3d59b7bdfb_b

Volwassenen kunnen kinderen behoorlijk sturen. Zo kunnen zij door op een bepaalde manier vragen te stellen, gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden bij kinderen oproepen. Deze zogenoemde pseudo-herinneringen zijn al jarenlang onderwerp van onderzoeken.

Onderzoekers aan de universiteit van Maastricht hebben nu onderzocht of het ook mogelijk is om herinneringen bij kinderen juist te wissen. Met suggestieve interviewtechnieken probeerden ze kinderen te overtuigen dat wat zij zich herinnerden niet klopt.

Dat lukte wel maar de onderzoekers konden ook uit de reactietijden opmaken dat de herinnering niet was gewist. Ze wilden echter meegaan met uitspraken en gedachten van de volwassene. Door het onderzoek blijkt dat het ontkennen van gebeurtenissen niet leidt tot verdringing en daarmee verdwijning van de herinneringen.

Als kinderen niet zeggen wat ze zich herinneren hoeft dat nog niet te betekenen dat de herinneringen er niet zijn. Het kind durft het dan misschien gewoon niet te vertellen.

Bron: Onderzoeksartikel UvM

Foto:Flickr