Voedselallergie leidt tot pesten


Kinderen met voedselallergieën hebben gemiddeld gezien niet alleen meer last van verlegenheid, depressies en stress, maar ze blijken ook vaker mikpunt van pesterijen. Dat concluderen onderzoekers van de Amerikaanse Mount Sinai School of Medicine.

Gemiddeld blijkt 35 procent van de kinderen met een voedselallergie en ouder dan vijf jaar, wel eens te maken te hebben met pesterijen en intimidaties als direct gevolg van hun allergie.

Voedselallergieën blijken in meerdere opzichten voor problemen te zorgen.

In de meeste gevallen zijn de pesterijen van terugkerende aard. Klasgenoten zijn voornamelijk de boosdoeners, maar ook leraren kunnen er wat van. In 20% van de gevallen wordt het schoolpersoneel als dader aangewezen.

De onderzoekers concluderen dit na analyse van een enquête onder ouders van kinderen met een voedselallergie en allergische mensen. De slachtoffers hebben voornamelijk te maken met verbaal geweld. Dat veroorzaakte overigens geen uitslag, pukkels of ander lichamelijk ongemak. De gevolgen waren voornamelijk verlegenheid en depressie. Naar schatting zou 1 op de 25 kinderen last hebben van een voedselallergie.

Waarom een voedselallergie pesten in de hand zou werken, blijft in dit onderzoek onduidelijk.

Beeld: Sciencephoto