Kinderen geven ouders immuunboost


Het hebben van kinderen leidt tot poepbroeken, slapeloze nachten… en virussen. Toch blijken ouders goed bestand tegen die virussen.

Een gezinnetje stichten: een goede manier om je immuunsysteem te boosten.

Een onderzoeksteam van de Carnegie Mellon University (VS) bekeek de gegevens van in totaal drie onderzoeken. Daarin werden bij 795 vrijwilligers druppels met een griep- of een verkoudheidsvirus in de neus gebracht, waarna gekeken werd wie er ziek werd. De onderzoekers vonden dat ouders minder kans hadden om ziek te worden dan mensen zonder kinderen (een odds ratio voor 0,48; een verhouding van de waarschijnlijkheid van ziek worden).

Verder bleek dat hoe meer kinderen je hebt, hoe meer beschermd je bent tegen ziek worden. Ook als die kinderen al de deur uit zijn.

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, vonden de onderzoekers geen grotere hoeveelheid aan antilichamen tegen de virussen in het lichaam van de ouders. Wat kan de immuunboost dan toch verklaren? Volgens de onderzoekers maken kinderen hun ouders gelukkig en hebben ze zo minder stress, wat hun afweersysteem blijkbaar erg goed doet. Even doorzetten dus met die poepbroeken en slapeloze nachten; je plukt er al snel de vruchten van.

Follow Faqtman on Twitter