Kinderen blijven leven door rookverbod


Het rookverbod in openbare gebouwen heeft het aantal te vroeg geboren kinderen aanzienlijk laten dalen. Ook zijn er minder kinderen met astma. Al binnen een jaar na de invoer van het verbod waren er tien procent minder premature baby’s en jonge astmapatiënten in ziekenhuizen, zeggen onderzoekers van de Universiteit Maastricht in het medische tijdschrift The Lancet. Daarnaast is het aantal pasgeborenen met een zeer laag geboortegewicht gedaald met vijf procent.

Een team van de universiteit heeft elf studies uit de jaren 2008-2013 naar de effecten van het rookverbod geëvalueerd. Dat waren zes uit Europa en vijf uit Noord-Amerika. In die studies werd gekeken naar in totaal 2,5 miljoen geboortes en bijna 250.000 klinische behandelingen van astma-aanvallen bij kinderen. Deze studie toont vooral aan dat het rookverbod aanzienlijke voordelen oplevert voor de prenatale gezondheid en de gezondheid van kleine kinderen.

In veel Europese landen zijn de afgelopen jaren rookverboden uitgevaardigd. Wereldwijd is de situatie echter dramatisch, slechts 16 procent van de landen kent uitgebreide rookverboden, 40 procent van de kinderen op onze planeet wordt regelmatig blootgesteld aan tabaksrook. Wereldwijd komen 15 miljoen baby’s te vroeg ter wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat tabak bijna zes miljoen doden per jaar eist. Meer dan 600.000 daarvan zijn passieve rokers.

De studie bewijst dat rookverboden in restaurants en openbare gebouwen ook dat aantal sterfgevallen laat afnemen. Bovendien zouden de uitgaven voor gezondheidszorg verminderen, zeggen de onderzoekers.