Kind, word maar lekker smerig


dreamstime_xs_30833975

Studie na studie bevestigt dat een beetje vuil goed voor ons is. Vooral voor kinderen, die in een te schone omgeving snel allerlei allergieën ontwikkelen. Hoe meer ze in hun jeugd in aanraking komen met smerigheid, des te krachtiger wordt hun immuunsysteem aangespoord om zich te ontwikkelen.

Dat heeft de Duitse vereniging voor Kindergeneeskunde (Gesellschaft für Kinder- und Jugendmedizin) ertoe gebracht een nieuwe richtlijnen uit te geven voor jonge ouders. Ze geven nu als advies dat er geen beperkingen zijn wat zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven mogen eten. Ook hoeven er geen maatregelen meer te worden genomen om huisstofmijten in de buurt van kleine kinderen te beperken. Het houden van huisdieren wordt toegejuicht, vanaf de vroegste jeugd.

Ook wordt ouders aangeraden de kinderen mee te nemen naar plekken waar veel mensen komen, zoals bibliotheken, gemeentehuizen en musea. Zo mogelijk moeten ze ook veel in contact komen met andere kinderen, liefst compleet met snottebellen. Uitstapjes in de natuur dienen ook met enige regelmaat te worden gemaakt en daarbij laten ouders hun kroost spelen in modder of grasvelden om ook hooikoorts te voorkomen.