Kind maakt dromen ouders waar


Iedereen kent er wel eentje. Een moeder die net niet goed genoeg was om naar het conservatorium te gaan en die nu dochterlief naar vioolles schopt tot het arme kind een lamme arme heeft. Of de vader die voor Ajax wilde spelen en nu zijn zoontje van 6 gebruikt om dat alsnog te bereiken.

Ouders proberen niet-vervulde dromen alsnog op hun palmares te schrijven via hun kinderen, weten we instinctmatig. En nu is het ook nog wetenschappelijk aangetoond. Aan de Universiteit Utrecht werden 73 ouders aan een vragenlijst gezet over onvervulde dromen van vroeger. Of ze moesten vragen beantwoorden over de dromen van anderen.

Daarna ging het over hun kinderen. Vooral de ouders die net met hun eigen dromen waren geconfronteerd, wilden voor hun eigen kinderen dezelfde dingen die ze zelf nooit hadden bereikt. Ze zagen de kinderen als een deel van henzelf, zo staat in het vakblad PlosOne te lezen.

Hoewel de onderzoekers zelf toegeven dat het om een kleine proefneming gaat – de meeste deelnemers waren ook nog eens vrouw – zijn ze overtuigd dat het fenomeen van de ouderlijke druk hiermee daadwerkelijk is aangetoond. Wie op een zaterdagochtend vaders naar hun zoontjes op het voetbalveld ziet schreeuwen alsof het Ajax tegen PSV is, kan dat beamen.