Kind kost moeder salaris


Vrouwen die kinderen krijgen, verliezen tot 250.000 euro aan salaris. Hoe hoger ze zijn opgeleid, hoe meer geld ze mislopen.

Dat kinderen krijgen een dure aangelegenheid is, wisten we al. Maar nieuw onderzoek laat zien dat de vrouw de hoofdprijs betaalt. Ze gaat fors terug in salaris als ze moeder wordt.

Uit onderzoek door het Amerikaanse National Bureau of Economic Research blijkt dat werkende vrouwen door het krijgen van kinderen over de rest van hun leven minimaal 34.000 euro mislopen,. Voor hoogopgeleide vrouwen kan dat bedrag oplopen tot 250.000 euro. Het verlies aan salaris wordt grotendeels veroorzaakt doordat de vrouwen minder gaan werken als ze moeder worden.

De onderzoekers keken naar de salarissen van vrouwen met een lage, gemiddelde en hoge opleiding. Vrouwen met een lage opleiding lijden het minste verlies. Dat is opmerkelijk omdat deze vrouwen vaker stoppen met werken als ze moeder worden. Maar omdat ze voor die tijd al vaak parttime werkten in een laagbetaalde baan met weinig carrièreperspectief, gaan ze er toch minder op achteruit. Gemiddeld verliezen deze vrouwen 6 procent aan inkomen.

Vrouwen met een hoge opleiding zijn pas echt de klos. Zij verliezen in de eerste jaren van hun moederschap 8 procent aan salaris, en het verlies neemt toe naarmate ze ouder worden. Hun vrouwelijke collega’s zonder kinderen krijgen in die periode meer loonsverhoging, mogelijk doordat ze fulltime werken. Tien jaar na de geboorte van het eerste kind heeft de hoogopgeleide moeder al 24 procent aan salaris verloren.

Hoogopgeleide vrouwen die het verlies willen beperken, kunnen het best op latere leeftijd moeder worden. Dan hebben ze de grootste sprong in salaris achter de rug, en blijft het verschil met kinderloze vrouwen kleiner. Voor mannen heeft het krijgen van kinderen weinig effect op het inkomen.

Follow Faqtman on Twitter