Kind in bed maakt vader minder mannelijk


Kinderen kruipen nog wel eens bij hun ouders in bed. Als ze naar hebben gedroomd, of als het onweert. Die simpele gebeurtenis heeft een opmerkelijke invloed op vader: hij wordt er minder mannelijk door. Zijn gehalte testosteron neemt af. Dat is de uitkomst van onderzoek onder mannen in de Filipijnen. Op het eiland Cebu worden mannen sinds 1983 gevolgd door een ploeg onderzoekers. Geregeld wordt van de mannen bloedmonsters genomen en geven ze interviews over hun leven.

Mannen die een bed of slaapmat deelden met hun kinderen – veel gewoner in de Filipijnen dan in het westen – vertoonden bij het slapengaan een 30 procent lager gehalte van het mannenhormoon testosteron dan mannen die niet bij hun kinderen woonden. Bij het opstaan was het verschil tussen de twee groepen mannen opgeheven en hadden beide groepen evenveel testosteron.

De onderzoekers weten nog niet hoe het komt dat de vaders minder mannelijk hormoon aanmaken. Al tijden bestaat het vermoeden dat kinderen op de een of andere manier de hormoonhuishouding van mannen beïnvloeden. Vaders komen uit hun ‘vechtmodus’ en gaan in ‘verzorgmodus’ door kinderen, denken wetenschappers. Wellicht komt dat door een geur die kinderen afscheiden. Die geur zou bij vrouwen voor de aanmaak van gelukshormonen leiden

Het onderzoek staat in het vakblad PLosOne.

Follow Faqtman on Twitter