Kim Jong-il is dood


De leider van het meest gesloten land ter wereld, Noord Korea, is dood. Kim Jong-il, geboren in 1942, is op 17 december gestorven, heeft de Noord-Koreaanse televisie bekend gemaakt.

Kim was ook een van de merkwaardigste wereldleiders.

Kim Jong-il en de Dimitri Medvedev. Foto: Kremlin.
Hij was een grote filmfan, met een verzameling van 20.000 ouderwetse videobanden. Zijn favoriete films waren Friday the 13th en Rambo.

Maar hij wilde ook zelf films maken. Dus liet hij een Zuid-Koreaanse regisseur en zijn vrouw ontvoeren om een eigen Noord-Koreaanse filmindustrie op poten te zetten. In 2006 maakte hij zelf een film Dagboek van een studente.

De hele wereld moest altijd een beetje lachten om Kim. Gelukkig hoefde hij daardoor weinig staatsbezoeken af te leggen, want hij had grote vliegangst. Zijn twee grootste vrienden waren China en Rusland, landen die hij bezocht per trein. Mensen die deze trein van binnen hebben gezien vertellen over grote luxe en Zweedse dames die Kim bedienden.

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia was Kim absoluut geniaal. Hij sloeg bij golf de ene hole in one na de andere. Uiteraard componeerde hij ook opera’s en schilderde hij prachtige vergezichten. Hoewel Noord Korea geen internet heeft, presenteerde Kim zich ook als online expert.

Meer over het vreemde land Noord Korea:
Gamen bij Kim Jong-il
Noord Korea maakt wonderdrank
Noord Korea: ontvoerderstaat

Follow Faqtman on Twitter