‘Kim Jong-il at nijlpaard’


Kim Jong-il, de vader van de huidige leider van Noord Korea Kim Jong-un, was dol op exotische dieren. Niet om naar te kijken, maar om ze op te eten. Hij at nijlpaard, slang en spin. Dat zegt Kenji Fujimoto, de voormalige sushikok van Kim Jong-il. De Japanner vluchtte ontvluchtte in 2001 het land.

Tegen de Britse krant The Sun vertelde hij over de vreemde culinaire voorkeuren van de in 2011 overleden grote leider. Vooral nijlpaard was een favoriet van Kim Jong-il, dat zou naar kip smaken. Waarom er dan niet gewoon kip werd geserveerd, is niet bekend. Fujimoto hoefde gelukkig alleen vis te bereiden.

Al dat lekkere eten moest natuurlijk worden weggespoeld met drank. De Noord Koreaanse leider had een duidelijke voorkeur voor dure Bordeaux-wijnen en whisky van het merk Johnnie Walker. Ook kwam er geregeld dure cognac op tafel, terwijl de bevolking van Noord Korea honger leidde en afhankelijk was van voedselhulp van Zuid Korea, het land dat Noord Korea de oorlog wil verklaren.

Het enige dure product dat er niet in kwam in het huishouden van Kim Jong-il was parfum, dat haatte de grote leider.

Fujimoto mag dan zijn gevlucht, hij is nog wel terug gegaan naar Noord Korea. Vorig jaar reisde hij naar het land om Kim Jong-un, de nieuwe grote baas, te ontmoeten. Wat die eet, vertelde Fujimoto niet.