Kikkersnot sleutel tot medicijn griep


griepvirus

Het beestje heet de Hydrophylax bahuvistara, komt uit India en is knaloranje. Maar behalve die opvallende kleur heeft deze kikker nog meer in petto voor de mensheid. In het lichaam van de amfibie hebben wetenschappers peptiden gevonden die influenza virussen bestrijden en cellen beschermen. Als ze die weten te isoleren, kan dat een sleutel zijn om een medicijn tegen griep te fabriceren.

Biologen en geneeskundigen van Emory University uit de VS hebben de peptiden gevonden in slijm dat de kikker afscheidt. Om menselijk snot tegen te gaan, zullen ze dus uit kikkersnot de juiste stoffen moeten zien te isoleren. Dat is nog behoorlijk moeilijk, aangezien van de vier stoffen die de onderzoekers aantroffen, er drie giftig zijn voor mensen. Maar de vierde is mogelijk een van de belangrijkste medische ontdekkingen van de afgelopen jaren.

Ieder jaar krijgen zo’n 820.000 Nederlanders griep. Gemiddeld gaan er in Nederland iedere winter 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Daarom is een medicijn om deze zeer veel voorkomende ziekte te bestrijden al jaren de heilige graal van het medicijnenonderzoek. Dat een kikkertje uit India de sleutel zou zijn, hebben niet veel biomedische wetenschappers vermoed.

De peptiden binden zich in het menselijk lichaam aan hemagglutinine, een stof die het influenza-virus nodig heeft om cellen binnen te dringen. Door die binding kan het virus zich niet binden. Het destabiliseert en verschrompelt uiteindelijk. Vooral het H1 virus, dat verantwoordelijk was voor de Mexicaanse Griep, kan niet goed tegen de peptiden. Dat kan een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van een uitbraak. Maar eerst zijn nog enkele testrondes nodig, voor het middel ingezet kan worden.