Kijken naar sterrenkijkers


De meeste professionele astronomen bestuderen de ruimte vanachter hun bureau. Ze komen wel eens op grote observatoria, maar hun werk is toch vooral het analyseren van data achter een computer. De meesten hebben niet eens een eigen sterrenkijker thuis.

De Amerikaanse astronoom Bill Keel is van een ander slag. Hij is juist begonnen als amateur-astronoom en staat nog steeds graag in de achtertuin naar de hemel te kijken.

De radiotelescoop in Westerbork (Drente)
De radiotelescoop in Westerbork (Drente)

Op zijn website laat hij onder meer zien welke telescopen over de hele wereld hij al eens mocht gebruiken. Het is een interessante galerie van foto’s, waarbij Keel uitlegt waar die apparaten precies voor gebruikt worden.

In het lijst telescopen die hij (nog) niet bezocht, staat ook de grote radiotelescoop in het Drentse Westerbork. Binnenkort is er nog meer reden om daarheen te gaan, want Drente wil graag ‘het Europese centrum voor radio-astronomie’ worden. De kans bestaat dat er nieuw instituut gevestigd wordt. Voor amateurs is Westerbork nu al leuk om te bezoeken. Het is een mooi gezicht om de 14 grote antennes op een rij de hemel af te zien speuren.