Kijk vooral naar jonge katjes


Ze zijn op internet in overvloed te vinden: sites met alleen maar foto’s van jonge dieren. Als je een nauwkeurig karweitje te doen hebt, zoek dan zo’n pagina vooral op en kijk een kwartiertje naar foto’s van jonge katjes en puppies. Het zorgt dat je je precieze karwei beter doet.

Althans, als we Japanse onderzoekers mogen geloven. Zij lieten proefpersonen Dokter Bibber spelen. Eerst zonder naar plaatjes te kijken; daarna werd de helft van de proefpersonen blootgesteld aan foto’s van jonge dieren en de andere helft kreeg foto’s van volwassen dieren te zien.

De groep die foto’s van jonge dieren had gezien, was aanmerkelijk beter in het lospeuteren van kleine botjes met een pincet. Ook een wiskundige opgave werd door de kijkers naar jonge dieren veel beter gemaakt dan door de mensen die volwassen dieren bekeken.

De theorie van de Japanners is dat de grote ogen en schattige gezichtjes van jonge dieren ons gevoel voor detail beïnvloeden. Mensen die voor eigen jongen moeten zorgen dienen zich te concentreren, dus heeft de evolutie ons aangeleerd om vooral niet afgeleid te worden.

Het onderzoek staat in het vakblad PlosOne.

Follow Faqtman on Twitter