Kijk meneer Trump: klimaatverandering


gletsjer

Er is echt iets mis met de aarde als je het vanuit de lucht kunt zien. Op de foto staat de Petermann gletsjer in Groenland, een enorme ijsmassa die al sinds mensenheugenis op die plaats ligt. Maar de gletsjer is aan het breken. In tegenstelling tot wat de president van de Verenigde Staten beweert, is er namelijk wel degelijk iets als klimaatverandering. En uitgerekend in Groenland smelt het ijs sinds tijden behoorlijk. Met name de kusten worden groener.

De breuk in detail.
De Petermann Gletsjer in detail.

Gletsjers breken constant, vooral als in aanraking komen met de warme zee. Zo ontstaan de ijsbergen waar schepen zo voor moeten uitkijken. Maar de Petermann is over een enorme afstand aan het breken, in de lengte. Het is bovendien niet de enige gletsjer waar de afgelopen tijd nieuwe barsten in zijn gekomen, zeggen specialisten van Nasa die deze foto hebben gemaakt met hulp van een zeer hoog vliegend vliegtuig.

Maar in de VS mag je dat soort dingen eigenlijk niet meer zeggen, laat staan publiceren. De regering Trump is daar alle verwijzingen naar klimaatverandering aan het verwijderen van overheidssites, zoals die van Nasa. Niemand mag meer bewijs zien van een ontwikkeling die al lange tijd gaande is, opdracht van meneer Trump. Dus wat gaan we met deze foto’s doen?