Kijk nooit langer dan 3 seconden


oog

Het is een romantische avond. Zij kijkt hem diep in de ogen. Hij staart terug. Hoe lang moet hun blik diep in elkaars ogen duren? Volgens de wetenschap niet meer dan 3 seconden. Daarna worden mensen onrustig en vinden ze het aankijken onprettig.

Psychologen van University College London (GB) publiceren in het vakblad Open Society een onderzoek waarin ze de drie sconden regel uitleggen. Ze lieten in een Londens museum 500 proefpersonen naar een scherm kijken waarop een video van een mensenhoofd te zien was. Die keek recht naar voren, variërend van één tot een paar seconden. De vraag was de virtuele persoon recht in de ogen te kijken.

Ondertussen werd de blikrichting van de ogen van de proefpersonen door een zeer nauwkeurige camera gevolgd. Die camera registreerde ook de verwijding van de pupil. Met het drukken op een knop moesten de proefpersonen aangeven of ze de blik als prettig ervoeren. Ook moesten ze een kleine psychologische test doen om te beoordelen wat voor mensen het waren.

Met de eyetracker was te zien dat mensen gemiddeld 3,5 seconden de ander in de ogen kijken, daarna wendt de blik af. Er was geen verschil tussen de geslachten, jong of oud, introverte of extroverte mensen en of het gezicht op de monitor knap of niet was. Alleen oudere mannen hadden de neiging bij mooie jonge vrouwen iets langer te blijven hangen. Mensen vonden de gezichten die 3 seconden terugkeken ook het meest prettig.

Volgens de onderzoekers is het aankijken van een ander een sociaal medium. Door de blik 3 seconden op de ander te richten, straal je vertrouwen uit. Langer kan worden gezien als bedreigend, korter als oppervlakkig.