Je kiest vrienden vanwege hun genen


vrienden

Hoe kies je je vrienden? Tien tegen één dat je antwoordt dat ze dezelfde interesses hebben, in dezelfde fase van hun leven zitten of net zo’n politieke kleur hebben als jij. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers zit je er dan naast. Je kiest je vrienden op basis van hun genen, zeggen zij.

Genetici van Stanford University onderzochten vanaf de jaren negentig tot nu een groep van 12.000 Amerikanen. Die gaven ook genetisch materiaal af voor het onderzoek en ze deden interviews met de onderzoekers. Daarin gaven ze onder andere aan wie hun vrienden waren binnen de groep testpersonen. Naar nu blijkt uit analyse van die data, zijn veel van die makkers opmerkelijk hetzelfde. Diep van binnen.

Helemaal opmerkelijk is dat niet. Eerder ontdekten wetenschappers dat echtparen genetisch zeer gelijk zijn. Mannen en vrouwen kiezen elkaar schijnbaar uit op hun erfgoed. Waarom zouden vrienden dat dan niet doen?

Een verklaring geven voor dit verschijnsel is moeilijk. Want hoe zie je in hemelsnaam wat voor genen iemand heeft? Toch denken de onderzoekers te weten hoe het komt. Mensen met dezelfde genen lijken in zekere zin op elkaar. Ze hebben vaak dezelfde bouw en lengte. Vaak beslissen genen ook over zaken als intelligentie en het succes tijdens opleidingen. Als deze gelijksoortige mensen elkaar tegenkomen, dan worden ze vaak ook vrienden.

Een andere verklaring is dat genen vooral worden doorgegeven binnen sociale groepen. Kakkers of landbouwers bijvoorbeeld, kampers of streng gereformeerden. Binnen diezelfde groepen kiezen mensen ook hun vriendenkring, zodat het niet vreemd is dat ze uiteindelijk heel erg op elkaar lijken.

Volgens de onderzoekers zijn beide verklaringen even waarschijnlijk. Ook kunnen ze allebei waar zijn en elkaar versterken. Beide zijn ook een aanwijzing dat mensen die geen vrienden hebben buiten hun ras, gewoon menselijk gedrag vertonen. Blanken die geen getinte medemens tot hun vriendenkring mogen rekenen – of andersom – kunnen gewoon hun genenpoel de schuld geven.