Kies maar: goed of slecht?


Bedankt voor je keuze. De keuze om naar www.faqt.nl te gaan en de keuze om dit artikel te lezen. Toch kan de keuze slecht voor je zijn. Het kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Britse onderzoekers hebben namelijk geconcludeerd dat de moderne mens voor zoveel keuzes komt te staan, dat hij er gek van wordt. De duizenden keuzes kunnen er ook voor zorgen dat je depressief wordt.

3534516458_48e4e8595f

De hele dag worden we voor de vraag gesteld: wat kies je? Of het nou gaat om tv-kijken, websites bezoeken, en wat de pot schaft of om minder alledaagse dingen zoals het kiezen van een basisschool of een vakantiebestemming.

Onderzoekers van Stanford University claimen nu echter te weten dat zoveel keuze ons eigenlijk helemaal niet gelukkig maakt, in tegendeel zelfs. Volgens de onderzoekers duizelen mensen bij al die keuzes en achteraf vreten ze zichzelf op bij de gedachte dat ze wel eens een verkeerde keuze kunnen hebben gemaakt.

Volgens de studie zou voor veel mensen met zoveel keuzemogelijkheden niet meer gaan om de keuze die gemaakt wordt, maar om wat de keuze zegt over jou. Heb je eenmaal die keuze gemaakt, zou je uren blijven piekeren of je wel de juiste keuze hebt gemaakt.

Professor Hazel Rose Markus zegt ook dat mensen egoïstischer worden van zoveel keuzes. Ze merkt op dat in de westerse, Amerikaanse cultuur keuzevrijheid een groot goed is. Nu veel westerlingen meer keuzevrijheid hebben en mensen in het verleden hiervoor gevochten hebben maakt iedereen hier gretig gebruik van. Het zou zorgen voor vrijheid, macht en zelfstandigheid. Deze studie is volgens Markus het bewijs dat keuzes ook voor onzekerheid, depressie en egoïsme zorgt.

Bron:Telegraph

Foto:Flickr