Keukentrapje of bungeejump: voor je hersens is het een pot nat


bungeejump

Je staart naar beneden, de peilloze diepte in. Je hoort de geluiden uit het dal beneden je niet eens. Dan neem je een stapje en je valt 190 meter diep, voor het bungeejump elastiek om je enkels je weer omhoog trekt. Het is moeilijk om je voor te stellen waarom mensen die voor de lol doen. Zeker nu bekend is dat je dezelfde sensatie met een keukentrapje kunt bereiken.

Onderzoekers van het Charite ziekenhuis in Berlijn hebben de hersengolven gemeten van mensen die óf van een brug in Oostenrijk sprongen, óf van een verhoging van slechts een meter. In beide gevallen had het brein dezelfde reactie. Bij beide vertonen de hersens vlak voor de sprong een piekje van één miljoenste volt, het seintje om iets gevaarlijks te doen.

Dat piek heet het bereidheidspotentieel en het is een soort mentaal zetje. ‘Ga nu maar‘, seint het brein vlak voor je van de duikplank, uit de deur van het vliegtuig of van klimtoestel springt. Hoewel je weet dat het veilig is, moeten je hersens iets overwinnen en dat doen ze door deze stroom. Zelfs als je van een keukentrapje springt.

Voor de spanning en sensatie hoef je dus geen bungeejump te nemen. De derde trede van een trap is genoeg. Want de Duitsers hebben geen andere verschillen in het brein gemeten bij sprongen van een meter of aan een elastiek boven een diepte. Springen is voor mensen altijd spannend, hoe hoog of laag het ook gebeurt.

(Scientific Reports)