Ketsen? M x A = P – MG!


Een wiskundige heeft de formule berekend voor perfect ketsen. Net op tijd voor het wereldkampioenschap.

Het is een van de leukste tijdverdrijven aan een strand. Je pakt een platte steen, gooit het horizontaal en draaiend over het water en telt het aantal keren dat hij opspringt. Het wereldrecord staat op 51 keren, maar wellicht zit er nog meer in.

De Londense wiskundeprofessor Frank Smith (University College) heeft als eerste ketsen wiskundig aangepakt. Hij denkt dat aan de ideale worp de formule M x A = P – MG ten grondslag ligt. Daarbij is M de massa van de steen, A de horizontale acceleratie, P de oppervlaktespanning van het water en MG de zwaartekracht.

Een goede kets duurt lekker lang.
Een goede kets duurt lekker lang.

Wat betekent dat voor leken?

Ten eerste dat je een platte, dunne steen nodig hebt, hooguit een halve centimeter dik en zes centimeter in diameter. Als je hem gooit moet je er spin in leggen, waardoor de steen stabiel horizontaal blijft tijdens de vlucht.

Je dient de steen zo laag mogelijk te gooien, het liefste niet hoger dan dertig centimeter. Daarbij moet de kant van de steen die naar voren wijst twintig graden omhoog wijzen. Alleen dan biedt het water zo veel weerstand tegen de steen dat hij steeds weer omhoog springt.

De ontdekking van Smith komt nog net op tijd. Komende maand is weer het jaarlijkse wereldkampioenschap ketsen op het Schotse eilandje Easdale.

Beeld: © Sean Gladwell | Dreamstime.com