Ketchup tegen hartaandoeningen


De combinatie van voedingsstoffen in tomatenketchup kan de ontwikkeling en verergering van hart- en vaatziekten voorkomen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Merel Hazewindus, die op 6 december aan de Universiteit Maastricht promoveerde. Het onderzoek toont aan dat de combinatie van de antioxidanten lycopeen, vitamine C en E in tomaten en tomatenketchup een sterker beschermend effect heeft dan de ingrediënten apart.

Het eten van tomaten wordt al lange tijd geassocieerd met het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Dit gezondheidseffect wordt veroorzaakt door de vele verschillende bestanddelen die van nature in tomaten aanwezig zijn. De meest voorkomende is lycopeen, dat de tomaat haar rode kleur geeft. Nadat tomaten zijn verhit, is lycopeen beter toegankelijk en biologisch actiever.

Hazewindus deed zowel onderzoek in celkweekjes als in proefpersonen. Zo liet ze een aantal proefpersonen maaltijden eten met en zonder tomatenketchup. De mannen die de tomatenketchup hadden gegeten, waren beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen, gezien het verlaagde niveau van ziekteverwekkers in het bloed. Deze resultaten versterken het bewijs dat tomaten en tomatenketchup een beschermende rol spelen tegen hartaandoeningen.

Misschien niet helemaal verrassend: de studie werd gesteund door H.J. Heinz, die de tomatenketchup verstrekte en ook deels de onderzoekskosten financierde.

Follow Faqtman on Twitter