Kerst verhoogt kans op hartinfarct


Kerst verhoogt kans op hartinfarct

Kerst verhoogt de kans op een hartinfarct. Dat was al bekend, Amerikaanse onderzoekers kwamen een paar jaar geleden tot die conclusie en noemden dit fenomeen het Christmas-Holiday-Effect. Maar Amerikanen eten veel en ongezond, Europeanen zullen er geen last van hebben, toch? Mis, ook hier kun je het onder de kerstboom aan je tikker krijgen.

Dat concludeert de universiteit van het Zweedse Lund na een duik in de statistieken. Ze bekeken de gegevens van 280.000 hartpatiënten tussen 1998 en 2013. En jawel, ook in Zweden is kerst slecht voor je hart. Vooral kerstavond, dus de 24ste, grijpen relatief veel mensen naar hun borst. Er worden op die avond 69 mensen meer (+20 procent) bij ziekenhuizen afgeleverd met een infarct dan gemiddeld.

Op eerste en tweede kerstdag zijn dat respectievelijk 65 en 61 patiënten meer dan anders.

De onderzoekers denken dat het komt door een combinatie van stress, emoties en meer eten en drinken dan normaal. Lage temperaturen kunnen ook een rol spelen. Vooral de inname van veel alcohol lijkt de hoofdschuldige. Ook oud en nieuw en de midzomerse zonnewende (in Zweden heftig gevierd) leveren meer hartinfarcten op. Ook dan vloeit de drank meestal rijkelijk. En vieren sommige mensen gelijk voor het laatst.