Kerk van Spaghettimonster sluit eerste huwelijk


Church-of-the-Flying-Spaghetti-Monster-performs-first-ever-legal-wedding-ceremony

In Nieuw-Zeeland heeft de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster haar eerste officiƫle huwelijk gesloten.

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is een beweging die bedoeld is als vrolijke kritiek op religie. Het vliegende spaghettimonster is de god van het pastafarianisme. Aanhangers van het pastafarianisme doen zich voor als echte gelovigen, maar het geloof is een parodie op het geloof in een god of een ‘intelligent design’. Volgens de geloofsartikelen is elke vrijdag een religieuze dag en zijn piraten heiligen. Er zijn geen geboden, maar wel ‘lievernieten’.

Het Nieuw-Zeelandse stel, Toby Ricketts en Marianna Young, is het eerste echtpaar dat trouwde voor de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. De bruiloft bestond uit een ceremonie met piratenthema, op een piratenschip, en werd live uitgezonden via internet. Het huwelijksaanzoek verliep via een uitnodiging voor een meeting in Google Calendar met als titel ‘Pirate Wedding?’, die de jonge bruid accepteerde.

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is formeel erkend in Nieuw-Zeeland, Polen en sinds kort ook in Nederland. De ceremonie in Akaroa werd geleid door een officiĆ«le ‘ministeroni’, Karen Martyn, die in februari door de Nieuw-Zeelandse overheid was goedgekeurd als wettelijke vertegenwoordiger die voor de kerk huwelijken mag sluiten. Martyn meldt dat ze sindsdien al verschillende keren is benaderd met vragen voor bruiloften, van mensen uit Rusland, Duitsland en Denemarken. Wat hen trekt in een bruiloft voor de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is de non-discriminatoire filosofie.