Kerk, eten en de bioscoop: geen smartphone


dreamstime_xs_31974995

Wat normaal is in de supermarkt of in de bus, kan niet aan de eettafel of in de kerk. De mobiele telefoon is maar op een paar plekken off-limits, zoals het Pew Research Center in Washington (VS) bekend heeft gemaakt.

Volgens een onderzoek van het centrum zijn gebruikers van mobiele telefoons in de VS het opmerkelijk eens waar en wanneer de smartphone beter in je zak kan blijven. Dat is overigens maar op een beperkt aantal plekken. De mobiele telefoon is in het openbaar in principe aanvaard.

Ongeveer driekwart van de meer dan 3000 respondenten vond het prima om de telefoon te gebruiken op straat, in de wachtrij of in de bus en trein. Bij familie diners vond 88 procent het echter onbeleefd. Op plekken waar je praat met God of anderen zet rond 95 procent de telefoon op stil: bij een vergadering of in de kerk. Ook in de bioscoop is het taboe.

Tweederde van de Amerikanen bezit een smartphone; vergelijkbare cijfers gelden voor Nederland. De meeste van deze machines worden nooit uitgeschakeld, ontdekte Pew. De acceptatie van de smartphone in de openbare ruimte is bovendien opmerkelijk, mensen gebruiken ze zelfs als ze in gezelschap van bekenden zijn, 23 procent geeft toe het apparaat bewust te gebruiken om menselijk contact te vermijden.