Kennen wij elkaar?


Duurt het soms enkele seconden voordat je een kennis of collega herkent? Misschien heb je een lichte vorm van gezichtsblindheid.

Wie in de jaren ’90 de Amerikaanse komedieserie Perfect Strangers volgde herinnert zich misschien de aflevering waarin hoofdpersoon Larry Appleton zijn geheugen kwijt is. Telkens als hij een bekende tegenkomt vraagt hij ‘Have we met?’. In de serie is het grappig, maar in het werkelijke leven kan het behoorlijk lastig zijn als je moeite hebt om gezichten te onthouden. Iemands naam even kwijt zijn, is redelijk geaccepteerd. Maar moeten toegeven dat je de ander niet herkent, kan pijnlijke situaties opleveren.

Tot nu toe werd gedacht dat iedereen even goed is in het herkennen van gezichten. Alleen mensen met autisme of een hersenbeschadiging zouden soms lijden aan ‘prosopagnosia’ (gezichtsblindheid). Nieuwe studies laten zien dat de mate waarin iemand gezichten kan herkennen en onthouden per persoon enorm kan verschillen. Ook onder gezonde mensen. Zo’n 2 procent van de bevolking zou moeite hebben met gezichtsherkenning.

Wetenschappers hebben nu ook ontdekt waar dat aan ligt. Mensen die het lastig vinden een gezicht te herkennen, hebben moeite om de verschillende kenmerken van iemands gezicht (bijv. blauwe ogen, grote neus, lichte huid) te combineren tot een totaalplaatje. Ze zien als het ware door de bomen het bos niet meer. Dat komt doordat verschillende hersengebieden niet optimaal samenwerken.

Met die wetenschap hebben onderzoekers software ontwikkeld waarmee je de hersenen kan trainen om de verschillende aspecten van iemands gezicht samen te voegen tot een totaalbeeld. Na een paar dagen oefenen gingen de hersengebieden beter samenwerken en werd het herkennen van gezichten makkelijker. Vooralsnog wordt de software gebruikt om mensen met een hersenbeschadiging of met autisme te helpen, maar wie weet komt er in de toekomst nog eens een leuke gezichtsherkennings-app.

Follow Faqtman on Twitter