Kelimutu: de mafste vulkaan ter wereld


Kelimutu

De drie meren bovenop de Kelimutu vulkaan op het Indonesische eiland Flores zijn een groot probleem voor de wetenschap. Er is namelijk geen geoloog die kan verklaren waarom de watertjes verschillende kleuren hebben. En waarom die kleuren ook nog eens wisselen op willekeurige momenten. Deze satellietopnames van Nasa zijn uit 2014 en 2017 en tonen aan hoe die wisselingen er uitzien.

Volgens de lokale folklore herbergen de drie meren de zielen van overledenen. Hoe donkerder het water, hoe meer slechte zielen er ronddolen. Geologen denken dat de kleuren te maken hebben met vulkanische activiteit onder de oppervlakte, door verschillende stoffen in het water zou de breking van het licht veranderen. Maar een sluitende verklaring hoe en wat is er nog steeds niet.

Wat we wel weten is dat de watertemperatuur en de kleur van de meren van Kelimutu verband met elkaar houden. In 2013, toen de onderliggende vulkaan ineens erg actief werd, kleurde een van de meren rood. Het water was toen duidelijk warmer. Maar zoals zo vaak, kwam en ging de kleur van Kelimutu.