Kazachen kwaad om volkslied


Borat in Duitsland. Foto: Michael Bulcik / SKS Soft GmbH Düsseldorf.

Een volkslied heeft een grote symbolische betekenis voor een land. Als je dan een foutje maakt zijn de rapen gaar.

Bij een belangrijke schietwedstrijd in Koeweit dit weekend won de Kazachse Maria Dmitrienko, een medaille. Mooi natuurlijk, maar bij het uitreiken van de medailles ging het helemaal mis. In plaats van het echte volkslied (‘moedig volk, zonen van eer’) werd de versie gebruikt uit de film Borat.

Deze nepdocumentaire uit 2006 van Sacha Baron Cohen toont een Kazachse reporter die naar Amerika reist om te leren van de cultuur daar. Kazachstan wordt in de film neergezet als een achterlijk en racistisch land. De Kazachse regering probeerde de film te laten verbieden. Toen dat niet lukte werd een miljoenen kostende campagne gelanceerd om Kazachstan neer te zetten als een modern land in het hart van Azië.

Dat uitgerekend het ‘volkslied’ uit deze film werd gespeeld, kwam door een foutje van de organisatie. Die had op internet gezocht naar een opname van het volkslied. Daarbij presteerden ze het om het verkeerde nummer te downloaden.

In veel landen is het verkeerd spelen van het volkslied verboden en staan er boetes of zelfs gevangenisstraf op als je het nationale lied verkracht.

Follow Faqtman on Twitter