Kauwgom verbetert rekenen


Leerlingen worden met strafwerk de klas uitgestuurd als ze betrapt worden op kauwgom kauwen. Maar dat is helemaal niet slim, blijkt uit Amerikaanse onderzoek

Het is misschien niet heel charmant zo’n op en neer malende kaak. Toch zou kauwgom ervoor zorgen dat scholieren beter gaan rekenen. Er was al eens eerder aangetoond dat kauwgomkauwers woordjes beter kunnen onthouden, en in het algemeen betere cijfers halen, maar ook op wiskundig vlak blijkt een stukje gom wonderen te doen.

Kauwgom zorgt niet alleen voor een frisse adem maar ook voor een scherp brein

Onderzoekers van het Children’s Nutrition Research Center in Houston (VS) wezen vier wiskundeklassen random toe aan een van twee onderzoeksgroepen. In de ene onderzoeksgroep kregen scholieren tijdens de wiskundeles een stukje kauwgom mee. Ook tijdens het huiswerk en het maken van een wiskundetest mochten deze proefpersonen ongegeneerd kauwgom kauwen. In de andere onderzoeksgroep (controlegroep) kregen de scholieren geen kauwgom mee van de onderzoekers. Tot slot moesten alle proefpersonen dagelijks bijhouden hoeveel kauwgom ze hadden gegeten.

Studenten uit de kauwgom-conditie gaven aan minimaal een stick weg te kauwen gedurende 86 procent van de totale wiskundeles, en 36 procent van de tijd dat ze aan het huiswerk besteden hadden ze een stukje gom in hun mond. In de controlegroep werd slechts tijdens 1 procent van de wiskundeles en 9 procent van de huiswerktijd kauwgom gegeten.

En wat bleek? De kauwgomkauwers scoorden het hoogst op de wiskundetest die onder alle proefpersonen werd afgenomen. Het effect was bescheiden maar wel significant, aldus de onderzoekers.

Kauwen versnelt de hartslag. Daardoor krijgt het brein meer zuurstof en voedingsstoffen, waardoor informatie efficiënter kan worden opgeslagen en onthouden. Leraren moeten meestal niks weten van die kleverige bolletjes die vaak onder stoelen worden teruggevonden, maar toch zouden ze hun anti-kauwgom beleid misschien iets kunnen versoepelen.

Bron: Journal of adolescence.

Follow Faqtman on Twitter