‘Kattenvrouwtjes’ plegen meer zelfmoord


Vrouwen die samenleven met katten hebben een grotere kans om de hand aan zichzelf te slaan. Komt door een parasiet.

Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die besmet zijn met de parasiet Toxoplasma gondii vaker zelfmoord plegen dan vrouwen die deze besmetting niet hebben. Deze parasiet wordt overgebracht via de uitwerpselen van katten, ongewassen groente of te rauw vlees. De studie werd verricht onder 45.000 Deense vrouwen.

Zijn kattenbak is gevaarlijk. Foto: David Corby.

Een besmetting met de Toxoplasma parasiet – kortweg toxoplasmose – komt heel vaak voor. Volgens sommige schattingen draagt een derde van de wereldbevolking de parasiet mee. Deze is vooral gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Vandaar dat zwangere vrouwen de kattenbak niet mogen verschonen.

Al langer bestaat het vermoeden dat de parasiet ook verantwoordelijk is voor een aantal geestesziekten, waaronder schizofrenie. Nu blijkt dus ook dat vrouwen die er mee besmet zijn ook vaker zelfmoord plegen. De onderzoekers willen nog geen oorzakelijk verband leggen tussen toxoplasmose en zelfmoord, maar de aanwijzingen zijn wel heel erg sterk dat katten houden niet zo ongevaarlijk is als wel eens wordt gedacht.

De onderzoeksresultaten staan in het vakblad Archives of General Psychiatry.

Follow Faqtman on Twitter