Katten zijn killers


De huiskat, dat lieve dier dat ons kopjes geeft en een aaitje wil hebben is een koelbloedige en wrede moordenaar. De National Geographic Society wilde weten wat katten doen als ze niet thuis zijn en hing zestig katten in samenwerking met de universiteit van Georgia (VS) een kleine camera om. Zo kon precies worden gevolgd wat ze deden.

Als ik geen brokjes krijgt, gaat de goudvis er aan. Foto: David Corby.

De uitkomsten verrasten de onderzoekers. Een derde van alle katten bleek regelrechte moordenaars. Ze legden gemiddeld één ander dier om per 17 uur die ze buiten doorbrachten. Zo kwamen ze op net iets meer dan twee dode prooidieren per week. Katten zijn niet kieskeurig, ze brachten eekhoorntjes, vogels, kikkers en salamanders om. Soms werd er zelfs een slang verschalkt.

Een kwart van de prooidieren werd mee naar huis genomen om aan de baasjes te tonen. Andere dieren werden stervend achtergelaten – om eten gaat het de katten meestal niet.

Verschrikte dierenbeschermers hebben op basis van het onderzoek inmiddels berekend dat er in de VS alleen 500 miljoen vogels sterven door huiskatten. Wellicht kunnen de dierenbeschermers er troost in vinden dat katten geen idee hebben wanneer ze over kunnen steken; de camera’s legden veel bijna-aanrijdingen vast.

Alle foto’s en video’s hier.

Follow Faqtman on Twitter