Katten zijn eenkennige eters


Mensen moeten er niet aan denken: iedere dag hetzelfde eten. Maar katten zitten heel anders in elkaar: die hebben een favoriet maaltje en ze willen vaak niets anders. Datzelfde gedrag vertonen ze ook als ze zelf op jacht gaan, hebben biologen van de universiteit van Sidney (Australië) ontdekt. Ze volgenden een grote groep huiskatten in de buitenwijken van hun stad.

Daaruit blijkt dat katten veel prooidieren links laten liggen en slechts gaan voor één soort wandelend maaltje. Als dat muizen zijn, dan kunnen vogeltjes kwetteren wat ze willen, ze zijn veilig. Die voorkeur kan zelfs zo sterk zijn, dat lokaal een bepaalde diersoort uitsterft omdat een kat alle dieren van die soort opeet.

Waarom? De onderzoekers denken dat moeders hun kittens leren jagen. Die zien hun eerste prooi waarschijnlijk als de standaard. Als dat een muis is, dan gaan ze vanaf dat moment achter muizen aan. Grotere katachtigen, zoals jachtluipaarden en tijgers, vertonen in het wild hetzelfde gedrag, schrijven de onderzoekers in het vakblad Applied Animal Behaviour Science.