Katten geven niets om mens


kat

Een hond heeft een baas, een kat heeft personeel. Dat cliché over het samenwonen van mens en kat is getest op de Britse universiteit van Lincoln. Met een schokkend resultaat, het is waar, zeggen de onderzoekers. Katten interesseren zich maar weinig voor mensen.

Daartoe werd de Ainsworth Strange Situation Test gebruikt, dat is een experiment uit de kinderpsychologie. Normaal worden daarbij kinderen in een afgesloten kamer gezet met hun moeder en eventueel een vreemde. Vervolgens wordt de reactie van het kind geobserveerd als moeder (of de vreemde persoon) de deur uit gaan.

Nu werd de test toegepast op katten en hun baasjes. Sommige katten miauwden wel nadat hun eigenaren vertrokken, maar dat deden ze ook bij een vreemde. Daarnaast leken ze weinig reactie te vertonen. Katten, zo concluderen de psychologen die de test deden, lijken vrijwel geen binding te hebben met hun menselijke soortgenoten. Toch twijfelen ze ook, want wie zegt dat katten hun liefde voor een mens uiten op dezelfde manier als een kind?

Het experiment is opgenomen in de database PlosOne.