Katten zijn levensgevaarlijk


kat2

Ze vormen een invasiemacht. Overal waar ze komen vallen tientallen slachtoffers, iedere nacht opnieuw doden ze op gruwelijke wijze. Nee, katten mogen dan lief lijken, het zijn killers. Samen met honden, varkens en bepaalde knaagdieren behoren ze tot de ergste ‘bio-invasoren’ op aarde. Dat zijn dieren die door omstandigheden – vaak de mens – nieuw aankomen in een ecosysteem.

De dieren die in zo’n ecosysteem wonen, hebben meestal geen afweer tegen de nieuwkomers, ze worden het slachtoffer van ongebreidelde roofzucht. Neem Australië in de achttiende eeuw. Daar komen enkele tientallen katten aan met de nieuwe Europese kolonisten. Twee eeuwen later zijn ze verantwoordelijk voor het uitsterven van meerdere buideldiersoorten. Australië wil tussen nu en 2020 meer dan 2 miljoen katten doden voor nog meer dieren verdwijnen.

Hetzelfde probleem speelt wereldwijd, ontdekten onderzoekers van de Australische Deakin University. Er zijn 87 vogelsoorten, 45 soorten knaagdieren en 10 soorten reptielen uitgestorven door bio-invasoren, zo berekenden zij. Katten zijn niet alleen verantwoordelijk voor deze cijfers, ook varkens, vossen, hermelijnen en honden hebben hun aandeel, maar ze zijn wel de grootste killers. Nog eens 596 diersoorten worden bedreigd.

Het ergste is de situatie op eilanden, ontdekten de Australiërs. Daar zijn dieren als katten verantwoordelijk voor 87 procent van alle uitstervingen. Door de afgelegen ligging, ontstaan op eilanden soms heel nieuwe diersoorten, die door één enkele kat kunnen uitsterven.

(PNAS)