Katten begrijpen natuurkunde


kattenoog

Als katten naar iets kijken dat natuurkundig helemaal niet kan, dan blijven ze langer loeren. Dat toont aan dat ze een verwachtingspatroon hebben hoe de fysieke wereld er uit moet zien. En dus een elementair begrip van de natuurkunde.

Tot die ontdekking zijn biologen van de universiteit Kyoto (Japan) gekomen na een paar opmerkelijke experimenten. In eentje daarvan werd een doosje gebruikt met daarin een heel klein luidsprekertje. Het doosje werd door een bioloog hard geschud, waarna er een ratelend geluid uit kwam. In werkelijkheid was dat afkomstig van het luidsprekertje, maar de kat dacht dat het van een knikker of een ander object was.

Daarna werd het doosje omgekeerd, zodat het object er uit zou moeten vallen. Maar uiteraard kwam niks. De katten bleven daar langer naar kijken dan wanneer daadwerkelijk een knikker uit het doosje viel. Hun verwachtingspatroon dicteerde dat er iets moest komen. Psychologen noemen dat causaal-logisch begrip en menselijke baby’s vertonen het bijvoorbeeld ook.

Als roofdieren hebben katten zulk begrip van oorzaak en gevolg nodig. Een muis die in een holletje gaat, moet er ook weer uitkomen. Dus kan het nuttig zijn bij het holletje te blijven wachten. De onderzoekers ontdekten dat de katten het meest verwonderd waren over natuurkundige onmogelijkheden als het met beweging en geluid te doen had.

Het onderzoek is verschenen in het vakblad Animal Cognition.